Kasemahl rahvaravis. Retsepte: kasemahla vein, šampanja, õlu, mõdu ja teised

Kasemahl on vana traditsiooniline jook nii Põhja- kui ka Ida-Euroopas.
Varem oli see tähtis vitamiiniallikas, jook, mida anti varakevadel isegi kariloomadele. 

kleo.ru/items/house
Vanadel eestlastel on olnud lausa ütlus:  
„Valge lehm, sada sarve peas. Lüpstakse ühest nisast.”

Kasemahla on nimetatud nooruse eliksiiriks. 
 
Teaduslikult ei ole kasemahla tervistavat toimet küll tõestatud,
aga samas ollakse kindel, et kahju selle joomine ka ei tee.
Näiteks armastavad rähnidki kevadel kase sisse mõne augu puurida ja siis mahlaga maiustada. Küll linnud-loomad juba teavad, mis hea ja kasulik on.

KOOSTIS...
Kasemahlas on vett on 99 % ja fruktoosi ning glükoosi enam vähem võrdses koguses kokku 1 %.
Kasemahl sisaldab vitamiine (C, PP), provitamiin karotiini, suhkruid, õunhapet, saponiine, fütontsiide, parkaineid, taimseid hormoone, flavinoide, kvertsetiini.
Kasemahlas leidub kaltsiumi, magneesiumi, räni, naatriumi ja kaaliumi ning tänapäeva toidus harva esinevaid mikroelemente, nagu vask, raud, mangaan ja tsink.

KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS...
  • liveinternet.ru/users/nebulus
    (raua)aneemia, vereloome parandamine
  • avitaminoos; krooniline nõrkus
  • immuunsuse tõstmine
  • mõtlemisega seotud ajutöö parandamine
  • vananemise aeglustamine
  • testosterooni taseme ja potentsi tõstmine meestel
  • kasvajad
  • põiekivid
  • neerude tegevuse ergutamine
  • neeru- ja põiekivide ning -liiva tekkimise vastu, profülaktikaks ning raviks (vaata ettevaatusabinõusid altpoolt!)
  • liigsete soolade (eriti oksalaatide) eemaldamine organismist
  • veepeetus, tursed
  • varrikoos, troofilised haavandid
  • liigesvalud, podagra, reuma, artriit, radikuliit, lihaspinged
  • kõrge vererõhk
  • seedimisprobleemid
  • põletikud
  • mikroobide ja viiruste vastu
  • kõrge palavik külmetushaiguste ajal
  • krooniline nohu
  • kak2z.ru/index.php?topic=414631.0
    köha, bronhiit, kopsupõletik, angiin, tuberkuloos
  • peavalud
  • viiruhaiguste alguses haiguse kergemaks kulgemiseks
  • organismi puhastamine (maks, neerud, seedeorganid, veresooned), toksiinide väljutamine
  • maksahaigused
  • ainevahetuse parandamine
  • mao alahappesus
  • krooniline hepatiit
  • depressioon, stress
  • kaitse naharakkudele oksüdatiivse stressi, ultraviolettkiirguse, saaste ja põletiku eest
  • erinevad nahaallergiad
  • pigmendilaigud, tedrerähnid, ekseemid, furunkulid (välispidiselt)
  • naha toniseerimine, rasvasuse vähendamine (välispidiselt)
  • söögiisu tõstmine
  • kehakaalu vähendamiseks

KASUTUS...
  • aif.ru/food/products
    Mahlajoomist tuleks alustada väikestest kogustest, mitte üle 1 klaasi korraga.
  • Kasemahla juuakse enne sööki üks klaasitäis korraga 2–3 korda päevas seni, kuni värsket mahla kevadel jätkub.
  • Juua meeldival (toatemperatuuril) olevana, mitte külmana.
  • Mõttetegevust soodustava kuuri tegemiseks soovitatakse juua kasemahla 21 päeva jooksul, igal hommikul klaasike tühja kõhuga.
  • Võivad tarvitada ka rinnalapsed.
  • Poest saadavat konserveeritud kasemahla ei peeta piisavalt heaks.

RETSEPTID...
PS! 
Hapendatud mahlas raviomadused säiluvad.
Sidruni asemel võib lisada ka apelsini.

forum.say7.info/topic73015.html
PASTÖRISEERITUD KASEMAHL (Aleksander Siimenson)
Panna kasemahl keedupotti, lisada rosinaid, ajada kuumaks ja ruttu pudelisse. Värv jääb ilus selge ja maitselt ei lähe hapuks.

LIHTNE HAPENDATUD KASEMAHL
Valada mahl pudelitesse, sulgeda õhukindlalt. Hästi sobivad šampanjapudelid või 3 liitrised purgid. Viimased sulgeda õhukindlalt metallkaanega. Jätta purgi servast 2-3 sõrmejagu ruumi. Mahl on tarvitamiseks sobivalt hapu 5-6 nädala pärast. Säilub aastaid.

HAPENDATUD KASEMAHL LISANDITEGA (Aive Luigela)
Lisada mahlale paar rukkileivatükikest ja natuke suhkrut või mett ning jätta 2-3 päevaks toasooja kohta hapnema. Kui mahla seest enam mullikesi üles ei tõuse, tuleb mahl kurnata ja pudelitesse panna. Hoida külmkapis või jahedas keldris.

kleo.ru/items/house
LIHTNE KASEMAHLAKALI
Aurutada 10 l kasemehla 5 liitri mahuni, jahutada, lisada peotäis leige veege pestud rosinaid ja ühe sidruni lõigud, lasta ööpäev toasoojas käärida. Seejärel valada kali pudelitesse, sulgeda õhukindlalt ja hoida jahedas kohas.

KASEMAHLAKALI (Aive Luigela)
10 liitrile mahlale lisatakse 50 grammi pärmi ja 100 grammi suhkrut või mett. Maitseks võib panna rukkileivatükikesi, rosinaid, mustasõstraoksi, kaneeli, sidrunit või köömneid.
Hoida paar päeva toasoojas ruumis seni, kuni mullikesi enam pinnale ei tõuse ja aktiivne käärimine on lõppenud. Mahl kurnata ja sulgeda pudelisse. Säilitada jahedas.

kleo.ru/items/house
KASEMAHLAKALI SIDRUNIGA
10 liitrile kasemahlale lisada 3-4 sidruni mahl ja 50 vähese suhkruga hõõrutud pärmi, segada. Segu valada 0,5 liitristesse pudelitesse, kus 1 liitri mahla kohta on lisatud 2 tl suhkrut . Pudelid sulgeda ja viia jahedasse kohta tarvitada mõne päeva pärast.

„HEINAMAAJOOK” (Vello Sims)
Mahl panna suure nõu sisse, katta nõu marliga, jätta kolmeks-neljaks päevaks toasooja kohta käärima. Kui nõu peale tuleb hall kord, siis see tuleb ära võtta. Panna jook pudelitesse ja viia külma. Sobib tarvitada suvel.

MÕDU
Umbes 8,6 liitrit kasemahla, lisada umbes 1 liiter head mett. Keeta, riisuda vaht, lasta käärima minna.

eco-recept.ru
SIIRUP
Keeta mahla (võib lisada ka vahtramahla ja orasheina juuri) tasasel tulel, kuni see muutub venivaks. Siirup valada kuumalt tumedatesse väikestesse klaaspudelitesse, sulgeda hermeetiliselt. Säilitada jahedas ja pimedas.

ÕLU
20 l kasemahla, 1 kg mett, 3 küüslauguküünt, sidrunikoort, 4 supilusi- katäit õlut. Mahl soojendada, segada sisse mesi (kuni lahustub), lisada küüslauk ja sidrunikoor, keeta 1 tund. Pärast jahtumist lisada 4 spl õlut. Lasta fermenteeruda, panna pudelisse ja säilitada külmkapis. Tarvitada söögiisu tõstmiseks enne sööki.

KASEMAHLA ŠAMPANJA
alcdrink.ru/shampanskoe
12 l kasemahla, 3-3,5 kg suhkrut, 4 sidruni sisu või 200g ebaküdoonia mahla, 100g veinipärmi, igasse šampanjapudelisse lisamiseks 50 g viina või rummi.
Keeta mahla, kuni on aurustunud 1/3-1/2 vedelikust, vaht eemaldada. Vedelik valada 10-liitrisesse käärimisnõusse. Lisada sidrunimass või ebaküdonia mahl ja veinipärm. Siis lisada nõusse värske kasemahlm nõu kaelani. Sulgeda nõu ja hoida toasoojas kuni intensiivse käärimise alguseni. Seejärel viia nõu 1,5 kuuks jahedasse. Villimisel lisada igasse šampanjapudelisse viina või rummi. Pudelid täita virdega, sulgeda, traadistada, ning hoida kuu jahedas.

KASEMAHLA VEIN
therumdiary.ru/napitki/vina
25 liitri mahla kohta võtta 5 kg suhkrut, 200 grammi rosinaid, 200 grammi veinipärmi, 10 grammi sidrunhapet, soovi korral 200 grammi mett.
1) 3 päeva varem teha valmis juuretis, rosinatest. Kui kasutatakse veinipärmi, siis ei ole seda teha vaja.
2) Suhkur, mahl ja sidrunhape segada suures keedunõus ja viia aeglasel tulel keemiseni. Korjata pidevalt vaht ära. Järgi peaks jääma umbes 20 liitrit vedelikku.
3) Jahutada 25 kraadini. Mitte lasta „koorikut” peale tekkida. Segada pidevalt. Tekkiv koorik eemaldada.
4) Lisada mesi, veinipäm või juuretis, valada nõusse, milles vein pärast käärima jääb.
5) Sulgeda hermeetiliselt, kasutades kummist sõrmkinnast (augustatud). Asetada pimedasse, 18-25-kraadisesse ruumi.

6)
alcozavr.com/vino/recepty
Mõne, st 3-5 nädala pärast käärimine lõpeb, vein muutub heledamaks, sade läheb põhja, kummikinnas tõuseb
puhevile püsti.
7) Valada vein ümber klaasist pudelitesse, korgistada hästi, asetada pimedasse jahedasse, 10-16-kraadisesse kohta.
8) Hoida seal 15-20 päeva. Valada veelkord ümber, eraldades sademest. Ja ongi valmis.

KASEMAHLA ÄÄDIKAS
2 liitrit mahla, 100 grammi viina, 40 grammi mett. Segada, asetada tünnidesse, sooja kohta, avatult.Valmis on 2 kuu pärast.

KASEMAHL PIIMAGA
Juua pikaleveninud köha korral. Bronhiit, kopsupõletik, angiin (kuristamiseks ka).

KOSMEETIKAS
Mahlaga nägu pestes muutub nahk pehmemaks ja heledamaks.
Külmutatud mahlakuubikutega saab höõruda nägu ja kaela.
Juukseid loputades – eriti kui lisada mahlale paar tilka äädikat – muutuvad need siidiseks. Juuste kasvu parandamiseks, katkemise vähendamiseks, väljalangemise vastu, kõõma vastu.


VASTUNÄIDUSTUSED...

klumba.guru/derevya
Vastunäidustatud neile, kellel on allergia kase õietolmu vastu. Võimalikud on allergilised reaktsionid.
Väga ettevaatlikud peaksid olema need, kellel suhkruhaigus.

Ettevaatust neeru- ja põiekivide puhul, nende ravis: mahlajoomist tuleks alustada väikestest kogustest, mitte üle ühe klaasi korraga, sest kasemahl sisaldab aineid, mille toimel lahustuvad fosfaat- ja karbonaatsooladest tekkinud kivid ja organismis võib tekkida liiga äge reaktsioon, st kivid võivad liikuma minna. Konsulteerida arstiga. Kuur 2-3 kuud.

Ettevaatust ka maohaavandite korral, nende ravis.


KOGUMINE...

Mahlajooksu aeg
posteat.ua/novosti/nauka-i-zdorove
Kui vaher lõpetab, peab kask olema alustanud.
Kasemahla tasub koguma hakata siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur on +5 kraadi või vähemalt +4.
Et teada saada, kas kasemahl juba liigub, on kõige mõttekam puu küljest väike oksake murda. Kui murdekohale tekib tilk, on õige aeg käes.
Külmal kevadel kestab mahlajooks kauem. Olenevalt kevadest on mahlaaega 2 kuni 3 nädalat.
Kui kask on hiirekõrvus, lakkab ka mahlajooks.
Üks keskmine kasepuu vôib anda terve kevade jooksul kuni 4 ämbritäit mahla. Korralik mahlakask annab kevade jooksul 150 – 250 liitrit mahla. 
 
Mahla magusus
babyzzz.ru
Parima mahla saab 20-25–aastaselt puult.
Magusamat mahla kõrgemail kohtadel kasvavatelt puudelt.
Märgadel aladel kasvavate kaskede mahl sisaldab vähem suhkruid ja mineraale kui kuivadel aladel kasvavate kaskede mahl.
Mahla magusus sõltub ka kase okstest: allapoole rippuvate narmasokstega kasel on magusam mahl.
Mida külmem tali, seda magusam on kevadel mahl. Vähese külmaga talve järel on kevadine kasemahl vesine ja vähe magus.

Seega... kõige magusama mahla aga saab käreda talve järgi künkal kasvavalt vanalt kaselt.

 
Puu valimine
supercook.ru/zz460-02.html
Valida puhtas keskonnas kasvav puu.
Mahlavõtmine teeb puule haiget!
Kindlasti ei tohi võtta väga noort ja peenikese tüvega puud, kuna mahlavõtmine ikkagi kahjustab puud. Mida noorem puu, seda suurem kahju. 
Targem on ühe puu koormamise asemel valida kohe mitu puud.
 
Kuidas mahla võtta
Kui õige mahlapuu on leitud, tuleks käsitsi umbes 0.5 – 1 meetri kõrgusele maapinnast auk puurida, just nii kõrgele, et kogumisnõu hästi alla mahuks.
Mahla võiks koguda puu võimalikult varjulisest küljest – nii ei soojenda päike anumasse nirisenud vedelikku liiga tugevalt ning see ei rikne nii kiiresti. Samas esineb ka soovitusi puurida auk hoopis puu lõunapoolsesse külge.

supercook.ru/zz460-02.html
Auk ei tohks olla ka liiga sügav. Mahla kogumiseks puuritakse tavaliselt puu tüve sisse minimaalne auk, väikse näpu pikkune. Piisab pliiatsijämedusest august. Üle 3 cm auk on juba kurjast. 
 
Mahla saab sobivasse anumasse juhtida kas plastvooliku või metallist, puidust tila abil. 
Meetodeid on väga erinevaid.
 
Lehtpuust tuleks siis voolida umbes 30-40 cm pikkune tila ja selle ülaosasse lõigata 1 - 1.5 cm läbimõõduga soon, mida mööda mahl anumasse voolama hakkab. 
Tila peaks lööma tihedalt puu sisse, nii ei lähe mahla kaduma!

supercook.ru/zz460-02.html
Ei maksa ahneks minna! 
Ei tohi puud tilgatumaks teha. Ühelt puult on ühes ööpäevas sobiv võtta 1 liiter mahla.

Lõpuks
Ärgem siis aga unustagem, et mahlavõttu lõpetades või kui lihtsalt mahlaisu otsa saab, tuleb tüvesse puuritud auk korralikult sulgeda toorest lehtpuust tehtud punniga, aiavahaga või kuusevaiguga. Seda unustades jätame puu, mis meid heldelt kosutas, seente meelevalda: see tähendab talle haigestumist või koguni hukku.


SÄILITAMINE...
  • supercook.ru/zz460-02.html
    Vahtramahl säilib värskena mõned päevad, kuid seda tuleb hoida jahedas. Kõige parem ja naturaalsem on mahl siis, kui mahlanõusid lausa õues hoida. Need ei tohiks seista päikese käes, kuna siis hävinevad mahlas olevad vitamiinid.
  • Kindlasti tasub aga meeles pidada, et toasoojas ja isegi külmkapis hoides rikneb värske mahl päris kiiresti. Toas võib see juhtuda juba mõne tunniga, külmkapist tasub mahl ära juua mõne päeva kuni nädala jooksul.
  • Parim viis kasemahla sälitamiseks on külmutamine. Sügavkülmutamisel mahla maitse ei muutu. Käepärane on mahl külmikusse panna väikeste pooleliitriste pudelitega ja siis vajadust mööda sulada lasta ja juua.


Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Soosaar (Prass).
CopyRight © 
 
Allikad:

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes