Rahvaravi retsepte hirsiga

Hiinas on hirssi kultuurtaimena kasvatatud ligi kümme tuhat aastat.
Hirss on oluliseks toiduaineks paljudele hindudele, aafriklastele, hiinlastele ja slaavlastele. Euroopas tarvitati hirssi laialdaselt keskajal, enne kartuli ja maisi tulekut. Endiselt tarvitatakse seda palju ka tänapäeval, eriti Ida-Euroopas. 


economictimes.indiatimes.com/magazines
Hirsil on palju erinevaid sorte, tuntumad on harilik hirss, itaalia kukeleib, harilik sorgo ja abessiinia lembehein e. teff. 
 
Teame seega hirssi põhiliselt toidutaimena. Aga hirss on kasulikum, kui me arvata oskame.

Hirss on rikas mineraalide ja vitamiinide poolest:
B1, B2, B5, PP, raud, fosfor, magneesium, mangaan, räni, vask, kaltsium, kaalium, naatrium, broom, tsink, molübdeen, jood.

Omapärase maitse annab hirsile tema kõrge ränihappesisaldus, millel on positiivne mõju kolesteroolitasemele ja luudele.
Hirss on gluteenivaba, seega sobib kasutada nisu jt teraviljade talumatuse korral. Hirss põhjustab vaid harva allergiat. 

 
 HARILIK HIRSS gobotany.newenglandwild.org 
Hirss on ka üks väheseid aluselisi (leeliselisi) teravilju, seda on väga kerge seedida ja ta on harva allergiat tekitav. 
 
Suure kiudainetesisalduse tõttu kaitseb hirss südamehaiguste, diabeedi ning vähi vastu
 
Hirsiterade või helveste seedumisel vabaneb seal leiduvast tärklisest glükoos järk-järgult ja tagab veresuhkru aeglase, ent samas suhteliselt kauakestva tõusu.

Hiina meditsiinis on teada hirsi põrna tugevdav toime. 
 
Hirss ergutab inimese närvisüsteemi ja meeleelundkonna tegevust, tugevdab meeleorganite erksust ja nahafunktsioone. 
Kiirendab ainevahetust.



TOIME JA KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS:

  • allposters.com/-sp
    organismi ja lihassüsteemi tugevdamine, lihasmassi suurendamine; annab jõudu
  • haavade, luude, sidekoe paranemine
  • hea juustele, hammastele ja küüntele, tugevdamiseks
  • kõrge vererõhk
  • insuldi profülaktika
  • hemoroidid
  • stenokardia ehk rinnaangiin
  • südamerütmi häired, südamepuudulikkus
  • põiepõletik ehk tsüstiit,
  • neeruprobleemid, neerude puhastamine, neerukivid, neeruliiv
  • naistehaigused
  • jääkainete, antibiootikumide, mürkide väljaviimine
  • maksahaigused
  • diabeet
  • ateroskleroos
  • vesitõbi ehk hüdrops
  • pankreatiit
  • mao- ja soolestikuhaigused
  • ainevahetuse, metabolismi kiirendamine
  • higi- ja kuseeritust tekitav
  • kõhukinnisus; lahtsitav toime
  • konjuktiviit ehk silma sidekesta põletik
  • kui silmad „jooksevad vett”


scorovarki.ru/
Kuidas kõigepealt toimida

Pesta hirsiterad enne tarvitamist läbi seitsme külma vee.


RETSEPTID:


Insuldi profülaktika

Pesta hirss läbi kolme vee. Valada üle keeva veega 2 minutiks. Siis valada vesi ära. Panna hirss keedupotti, valada üle 2 osa veega. Keeta puder valmis, st pehmeks. 
Mõni minut enne keetmise lõppu lisada pudru sisse õunalõike, rosinaid, kuivatatud aprikoose jm sarnast. Segada. Ei ole vaja lisada suhkrut, soola, võid ega piima.

Kõrge vererõhk, hemorroidid

1 spl (ilma kuhjata) hommikul ja õhtul. Juua vett peale.


ladyhealth.com.ua/diet-fitness
Stenokardia

Kuumutada 3 spl hirssi puhtal tulisel pannil pidevalts segades (et hirss ei kaotaks oma kollast värvi). Siis valada juurde 2/3 keevat vett ja keeta kuni kogu vesi keeeb ära.
See on päevan kogus. Jagada see võrdselt 4 võtmise korra peale, iga 4 tunni tagant (näiteks kell 8, 12, 16 ja 20). Kuur 1 kuu.
Südamerütmi häired, südamepuudulikkus
Kuumutada hisiterasid pannil, nii, et need jääks kollaseks. 1/3 klaasi hirssi pesta, lisada 2/3 klaasi vett ja tasasel tulel keeta puder. Võib lisada soola, magusat.
Võib süüa ära päeva jooksul. Süüa sellist putru iga päev.


Tromboflebiit

1000.menu/cooking
Võtta 200 grammi majapidamisseepi , 200 grammi vana rasva, 200 grammi hirssi, 200 grammi mugulsibulat.
Seep riivida, hirss hõõruda puruks, sibul lasta läbi hakklihamasina. Segada kõik ühtlaseks massiks.
Lisada vett kuni moodustub salvitaoline mass. Jätta seisma 24 tunniks.
Kompressiks asetada segu linasele rätikule, peale panna kompresspaber, siduda kinni villase riidega. Komressi teha ööseks.
Saadud salvi panna trombile 10 päeva, siis teha vahe 10 päeva ja korrata uuesti 10 päeva.
Korrata sellist kuuri vähemalt 3 korda. Aga võib piisata juba vähestest kordadest.


Diabeet

1 klaas hirssi pesta, kuivatada, jahvatada peeneks. Tarvitada 1 triiki tl, valades üle sooja piimaga, 3 korda päevas enne sööki. Kuur – nädal, paus – 2 nädalat. Korrata.
Võib tarvitada ka 1 spl, juues peale 1 spl piima, hommikul tühja kõhuga. Kuur 1 kuu.


Diabeet (suhkruhaigus)

Pesta hirss voolava vee all ja kuivatada kergelt. Valada üle keeva veega ja lasta 2 tundi seista. Kurnata. Juua 1/2 klaasi 3 korda päevas söögikordade vahel.


Kõrvetised

Kohe, kui tekivad kõrvetised, pesta jooksva külma vee all 3 korda läbi 3 tl toorest hirssi.
Valada vesi ära, aga hirss süüa ära. Olukord paraneb peagi. Protseduuri kinnistamiseks võib korrata.


Tsüstiit (põiepõletik)

takprosto.cc/lechenie-pochek-narodnymi-sredstvami
Pesta hirss korralikult läbi kuni vesi muutub selgeks. Siis valada 2-3 tl hirssi üle 1/2 veega, segada lusikaga läbi ja juua (ainult) vesi ära enne või peale sööki.
Teha nii 3-4 korda päevas 2 nädala jooksul.
Soovitav on tarvitada lisaks palju kirsse, mureleid ja juua 3 korda päevas teed kirsi- või murelimoosiga. Kui marju ei ole, võib keeta kirsioksi.


Kasvajad

1 spl pestud hirssi ja 1 spl peenestatud hirsiõlgi valada üle 2 klaasi veega. Lasta keema minna. Keeta 15 minutit. Jätta 2 tunniks termosesse või sooja kohta. Kurnata. Juua 1/2 klaasi sooja keedust 3 korda päevas


Konjuktiviit ehk silma sidekesta põletik

1 spl hirssi pesta, valada üle 1 klaasi veega, keeta 10-15 minutit. Lasta tõmmata 2 tundi, kurnata. Pesta saadud vedelikuga silmi 5-6 korda päevas. Väikestel lastel pesta silmi enne ja peale und. Valmistada iga päev uus värske lahus. Järgida puhtust!


Silmad „jooksevad vett”

1 spl hirssi pesta, valada üle 500 ml keeva veega, keeta 5-7 minutit. Valada keedus pealt eraldi ära. Jahutage. Pesta sellega silmi 30 minutit enne und. Enne magamajäämist asetada laugudele soojas keeduses niisutatud tampoon, 5 minutiks. Teha nii 7-14 päeva. Keedus teha iga päev uus.


Kaalulangetamine

Valada 1/2 klaasile läbipestud hirsile 1 klaas toatemperatuuril olevat keedetud vett. Sõtkuda kätega 10-15 minutit, kuni vesi muutub valgeks nagu piim. Juua see vedelik kohe ära.
Tarvitada sellist „piima” regulaarselt. Sobib ka tsüstiidi korral.


bagiraclub.ru/psheno-polza-vred-protivopokazaniya
Neerupõletik, põiepõletik, kuseteede põletik

Pool 3-liitrisest purgist täita pestud hisiga, valada keeva veega ääreni, segada. Mähkida soojalt sisse, jätta 24 tunniks, kurnata. Tõmmist võib tarvitada piiramatult.


Neeruhaigused, neerukivid, neeruliiv, tsüstiit, naistehaigused

Valada 1 klaas pestud hirssi üle 3 liitri keeva veega, mähkida soojalt sisse ja jätte 1 ööpäevaks. Juua tekkinud valget vedelikku soovitud hulgal, soovitud ajal.
Kui valge tõmmis lõpeb, võib sellesama hirsi uuesti üle valada keeva veega ja jätta ööpäevaks. Nii võib teha niikaua, kuni tunnete vedeliku maitse muutumist.


Neerukivid, neeruhaigused

Õhtul pesta üks tassitäis (200g) hirssi sooja veega, panna pestud hirss suuremasse, soovitavalt 3-liitrilisse purki ning valada 2 liitrit kuuma vett peale.
Hommikul on purgis valkjas vedelik. See kurnata ja juua päeva jooksul ära. Juua korraga nii palju kui soovid, aga peamine on see, et õhtuks oleks kogu vedelik joodud.
Õhtul panna uus tassitäis hirssi järgmiseks päevaks likku. Kuur 10-15 päeva
Vedelikust järgi jäänud hirssi ära minema viska, vaid tee sellest maitsev hommikupuder.


Puder neeru- ja kuseteede haiguste korral

takprosto.cc/lechenie-pochek-narodnymi-sredstvami
Pesta hirss, kuivatada. Keeta harilik puder, ilma soola, suhkru ja võita. Enne tarvitamist lisada jõhvikaid.
Selline puder puhastab neerud hästi liivast ja limast, taandab põletiku, taastab kuseteede ja neerude rakud.
Soodustab luude paranemist ja vererõhu normaliseerimist.



SÕÕGIKS..

Süüa hirsitoitu vähemalt 3 korda nädalas. Näiteks putru, hirsi-kartuli suppi, hirsi-hapukapsa suppi jt. Kõikide nende toitude sisse sobib, rõõsk koor või koorevõi. Samuti praetud sibul kõrnetega.

PS! Hirsil võib olla tänu suurele ränisisaldusele mõrkjas maitse. Sellest saab lahti, kui pruunistada enne hirssi õrnalt pannil, või loputada seda korduvalt sooja veega.

kpi.mirtesen.ru/blog/43244046368
NB!
 
Nagu odrakruupidegi puhul, on soovitav enne hirss vette
likku panna, et valmimisaeg oleks lühem.

Kui keedad hirssi ja retseptis on piim või koor, siis lisa see alles lõpus. Nii väldid pudru põhja kõrbemist.
Hirsi keetmiseks võtke kaks osa vedelikku ühe osa hirsi kohta ja hautage madalal kuumusel – olenevalt hirsi sordist võib selleks kuluda 15-40 minutit. Eelnev vees leotamine lühendab keetmisaega, peale leotamist tuleks hirss kindlasti puhta veega loputada.



TEADMISEKS TARVITAMISEL..


Hirss viib hästi kehast jääk-antikehasid välja. Seetõttu on soovitav antibiootikumikuuri ajal iga päev hirsitoite süüa. Ja kindlasti peale antibiootikumikuuri.

Põletikuvastase toime tõttu soovitav pankrease haigetel süüa iga päev hirsiputru.

Soovitav tarvitada peale Botkini tõve, A-hepatiiti ehk kollatõve.


VASTUNÄIDUSTUSED...

Hirss sisaldab goitrogeene (aine, mis takistab kilpnäärmehormooni moodustamist),
seetõttu ei tohi seda regulaarselt tarvitada hüpertüreoidismiga inimesed.
Käivad vaidlused selle üle, kas hirssi tsöliaakiahaiged võivad kasutada, sest see sisaldab nisu alfa-gliadiinile sarnaseid prolamiine.
Vastunäidustatud mao alahappesuse ja jämesoole põletiku korral.
Soovitav on hirsi tarvitamisest loobuda ka liiga sageli esineva kõhukinnisuse korral. St kui on probleemid seedimisega, võib hirss kõhukinnisust või kõrvetisi esile kutsuda.

NB!
Hiinlased arvavad, et hirsi „kuritarvitamine” alandab potentsi.


Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Soosaar (Prass).
CopyRight © 
 
Allikad:

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes