„Rakvere raibe” ehk harilik tõlkjas rahvaravis

Harilikul tõlkjal (Bunias orientalis) on põnev rahvapärane nimetus - rakvere raibe.
Praegu Põhja-Eestis väga tavaline taim hakkas algselt levima just Rakvere ümbrusest. Esmaskordselt mainitakse seda invasiivset taime botaanikaalases kirjanduses 18. sajandi lõpul.


agronomu.com/bok
Tõlkja poolt vallutatud põllud võivad õitsemise ajal näha välja ühtlaselt erkkollased nagu rapsipõllud.
Kuigi põllumees peab tõlkjat umbrohuks, kõlbavad ta noored varred, õisikud ja juured süüa. Taime vanemad juured sobivad kodusea ja -lindude ninaesiseks.
Tõlkja õite üle rõõmustavad mesilased. Õitel on tugev meeldiv ligimeelitav lõhn.

Harilik tõlkjas aga ei ole kasulik mitte ainult loomadele, vaid ka inimestele, nii toiduks kui ka ravimiseks. Rahvameditsiinis kasutatakse kõiki taimeosasid.

Vaata taime täpsemat kirjeldust siin.
Vaata ka pildiseeriat hariliku tõlkja arengust siin, et looduses juba varakevadel lihtsamini ära tunda.



KEEMILINE KOOSTIS...

prirodasibiri.ru
Bioloogilise väärtuse annab taimele tema keemiline koostis.

Seemnetes leiduv (10 kuni 30%) taimeõli on väärtuslik. See sisaldab 52% linoleenhapet, 24% linoolhapet, 13% oleiinhapet, 4% palmitiinhapet, 4% arahhiinhapet, 2% steariinhapet, 1% palmitoleiinhapet.

Maa-alustes osades sisaldub rutiini, glükosinolaate, flavinoide.

Taim sisaldab rikkalikult mineraalaineid: rauda, vaske, mangaani, titaani, molübdeeni, boori, niklit.

Noor ürt sisaldab 26% proteiini, 16% tselluloosi, 10% taimeõli, valke, ekstraktiivaineid (mis ei sisalda lämmastikku), eeterlikke õlisid, eelpoolnimetatud mikroelemente aga veelgi rohkem.

Soolatud üdimass (mis säilub kuni 6 kuud) sisaldab 16% C-vitamiini, värskelt valmistatu aga lausa 58%.



TOIME JA KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS...

  • drachtplanten.nl/PLD.Fotos/B/Bunias/
    üldtugevdav vahend, nõrk immuunsus
  • vitamiinipuudus, skorbuudi ravi ja ennetamine
  • põletikuvastane
  • haavad
  • ussnugilised, helmindid
  • verevaesus
  • nõrkus
  • kõrgenenud vere suhkrusisaldus
  • ainevahetushäired
  • gastriit (alahappesusega)
  • polüneuriit ehk mitmenärvipõletik
  • ateroskleroos
  • isupuudus
  • melanoom
  • parodontoos
  • kiirituskahjustus
  • jt



RETSEPTID...

NB! Mitte ületada doose!


NOORED LEHED agronomu.com/bok
UNIVERSAALNE TÕMMIS ehk üldretsept

20 grammi tõlkjat valada üle 1 klaasi keeva veega, jätta umbes 2 tunniks seisma, kurnata.
Tarvitada 1 spl 3-4 korda päevas.
Soovitav eriti neile, kellel on gastriit (alahappesusega), samuti kui on nõrkus ja vitamiinipuudus.


VÄRSKE TAIM SÖÖGIKS

50 grammi värskeid taimevarsi. Süüa toiduna 3 korda päevas.
Avitaminoosi korral.
Kui tarvitada aga 100 grammi 3 korda päevas, siis aitab ravida melanoomi, samuti igemete veritsemist.


MAHL

KUIVATATUD JUURED livemaster.ru/item
Noored võrsed ja lehed pesta sooja keedetud veega, purustada (hakklihamasinas või blenderis), pigistada-pressida mahl välja.
Kasulik, kui on parodontoos. Selleks lahjendada mahl veega pooleks, suhtes 1:1. Loputada suuõõnt. See on hea ka haavade pesemiseks ning raviks.

VÄRSKE TAIMELEHT katkimuljutuna sobib samuti haavadele.


KEEDUS

1 spl peenestatud ürti valada üle 1 klaasi keeva veega, keeta veel 5-7 minutit.
Võtta tulelt, lasta jahtuda 20-30 minutit.
Tarvitada enne sööki 1/3 klaasi 3 korda päevas.
Veresuhkru alandamiseks. Vere koostise parandamiseks.


TÕMMIS

SEEMNED davesgarden.com/guides/pf
50 grammi ürti valada üle 300 ml keeva veega. Lasta tõmmata 40 minutit. Kurnata. Jagada 3-ks võrdseks osaks. Juua ära päeva jooksul.
Diabeet, väsimus, kurnatus, nõrkus, polüneuriit, mitmene närvipõletik.




KASUTAMINE TOIDUKS, KULINAARIAS...

Tõlkjas sobib suppide maitsestamiseks, salatitesse, liha ja kala maitsestamiseks. Eestis hüütaksegi seda taime vahel „vene kapsaks”.

Maitse on taimel kergelt mõrkjas, meenutades redist või mädarõigast.


agronomu.com/bok
Varakevadel võib korjata noori, esimese kasvuaasta taime juuri ning süüa neid värskelt.
Neid võib ka purustada ja marineerida, kasutada mädarõika asemel.
Taimevarsi saab värskelt süüa redise asemel.
Keedetud lehtedest saab valmistada salatit.
Varsi saab samamoodi kasutada näiteks suppides. Keedetud varred asendavad hästi sparglit.
Kui juured ära kuivatada, siis kaotavad nad kibeda maitse ning siis saab neid kasutada näiteks kastmete, kala- ja lihatoitude maitsestamiseks.


SALAT
200 g raipe noori võrseid ja lehti, 2 keedetud muna, sibulat, murulauku, soola, suhkrut ja hapukoort. Muna tuleb hakkida, lisada peenestatud raibe ja teised komponendid. Kõik komponendid tuleb hoolega läbi segada.


Talvel söögiks kasutamiseks võib marineerida, soolata, hapendada, kuivatada.


NB! Teadmiseks...
Maapealne osa sobib söögiks kasutamiseks enne õitsemist! Hiljem on taim juba vana.



VASTUNÄIDUSTUSED...

Ettevaatust!!!

Ristõielise (kapsalise) taimena võib tekitada gaase, puhitust, iiveldust, röhatisi.
Eriti neil, kes on tundlikud ristõieliste vastu.
Sel juhul tarvitada vastavalt enesetundele, vähem, mõõdukalt või siis pigem vältida.



 
taiga.etnoshop.net/herba/14
KOGUMINE...

Ravieesmärgil kasutatakse kogu taime.
Kevadel kogutakse lehti ja ürti (maapealset osa), õitsemise ajal.
Sügisel kaevatakse välja juuri.
Seemneid kogutakse vastavalt nende valmimisele.

PS! Sobivad ainult esimese kasvuaasta taimede juured.

Seemned ja juured säiluvad kuni 3 aastat, lehed ja ürt 1 aasta.




Toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass.
CopyRight ©
Allikad:

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes