Pihlakas rahvaravis

stihi.ru
Lisaks sellele, et harilik pihlakas on tuntud maagia-, kaitse- ja õnnepuu, on pihlakas ka ravimtaim.

Pihlakamarjadest peeti lugu juba antiikajal. 

Tõsi, neid söödi tänapäeva mõistes pisut uskumatutel kaalutlustel: pihlad pidid andma meestele tugevust, naistele vastupidavust ning soodustama laste kasvu.
 
Keskajal aga pihlakaid pigem kardeti, sest sellele puule omistati üleloomulikke võimeid.

On uskumus, kus pihlapuu tervendavat mõju tunnistades istusid haiged pihlapuu alla ja said terveks.

Pihlakas tõmbab ligi loomi ja linde, metsavalitseja karu võib lõhkuda terveid puid, kui tal on mingi haigus, et kätte saada pihlaka tervendavat jõudu. 
 
detki-roditeli.ru
Marjad on meeltmööda rästastele, tihastele, siidisabadele, tetredele ja paljudele teistele meil talvitujatele. Sageli rapsivad linnud puult vilju maha, kust teised metsaelanikud - siilid, närilised jt. - neid oma talveladudesse tassivad. Pärast esimesi öökülmi käivad maiustamas ka põdrad, metskitsed ning karud. Põder otsib talvel meeleheitlikult pihlakat, sööb peale marjade puukoort.

Loomad kosusid, kui nende söögi sisse segati pihlakaid. Kanad hakkasid virgalt munele, kui sõid kuivatatud pihlakamarju. Ka sai lindude liha sellest hoopis meeldivama maitse. 
 
Raviks tarvitatakse rahvameditsiinis põhiliselt pihlaka vilju/marju (värskelt, kuivatatult, külmutatult), kuid ka õisi, pungi, koort, lehti.

Kõige suurem ravitoime pidi olema pihlaka ja maasika õitel, mis kogutud kuuvahe päeval. Siis olid nad rohuks koguni üheksa tõve vastu.

Kui panna pihkaka oksake mõneks tunniks seisvasse vette, veega täidetud anumasse, siis desinfitseerib ta vett ja vee maitsegi paraneb.

Peenestatud pihlakalehti võib segada keldrisse talveks hoiule pandavate kartulite hulka, et kartulid mädanema ei läheks.
 


KOOSTIS...

богиня.net
Pihlakamarjad sisaldavad amügdaliini ja pektiini ning mitmeid teisi raviaineid: flavonoide, parkaineid, fenoolkarboolhappeid, antotsüaane, katehhiine, eeterlikke õlisid, fosfolipiide.
Lisaks veel erinevaid suhkruid, õun- sidrun- ja viinhapet, mikroelemente (mangaani, rauda, vaske, ka fosforit ja räni) ja vitamiine (C, P, B1, E, A-provitamiin karotiini), mis teevad põhjamaade külmakindlast pihlakast väga väärtuslike viljadega puu.

Pihlakas leiduv pektiin ja parkained pidurdavad süsivesikute käärimist.
Marjad on ühed tugevamad sooltes tekkinud mürkainete sidujad ja normaalse mikrofloora taastajad.
Pihlakas leiduv sorbiit toimib kui sapiajati, veres langeb kolesterooli sisaldus.
Pihlaka sorbiit on kerge kõhulahtisti, eriti kui kõhukinnisuse põhjuseks on sapiteede haigused.

Pihlakamarja seemned sisaldavad ka kiiritus- ja röntgenikahjustuste vastu toimeainet - amügdaliini.
 
Marjades on ained, mis on mikroobide ja bakterivastase toimega, säilivad hästi ja aitavad ka teistel toiduainetel käärimisprotsessi ära hoida.
Ka lehed on väärtuslikud, sisaldades C-vitamiini (108 mg%) ja karotiini (35 mg%). 
 


TOIME JA KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS...

  • kiiritus- ja röntgenikahjustuste vastu
  • mikroobide ja bakterite vastane
  • lümfinäärmete põletik
  • struuma (suurenenud kilpnääre)
  • mürkainete sidumine sooltes
  • normaalse mikrofloora taastamine sooltes
  • süsivesikute käärimise pidurdamine
  • suhkruhaigus
  • sapierituse tugevdamine; vähese sapierituse korral
  • sapiteede haigused
  • nõrk (kõhu)lahtisti
  • vere kolesterooli sisalduse langetamine
  • vere tugevdamine; verevaesus
  • liigse vedeliku eemaldamine organismist
  • hingamiselundite haigused, hingamisteede ägedad põletikud, kuiv köha
  • parodontoos
  • reuma, podagra korral
  • suurendab maonäärmete aktiivsust; mao alahappesuse korral
  • alahappsesusega maokatarr, gastriit, mao limaskesta põletik
  • kõrgenenud vererõhu korral, hüpertoonia
  • ateroskleroos
  • veresoonte lupjumine
  • nõrkushood
  • sapikivid, neerukivid
  • põie- ja neeruhaigused, neerukoolikud
  • palaviku korral higileajava vahendina
  • vererohked menstruatsioonid, emakaverejooksud, ninaverejooksud, veritsused kliimaksi ajal
  • impotentsus suhkruhaigetel




RETSEPTE...


fb.ru/article/
VÄRSKED MARJAD

Süües päevas 10 g värskeid marju või targalt valmistatud pihlakahoidist, küllastame organismi vitamiinidega.
 
Elias Lönnrot on soovitanud süüa pihlakamarju (kahe kuu vältel kaks korda päevas 10 marja enne sööki) sapi- ja neerukivitõve puhul, samuti veretugevdajana ja organismi kogunenud vedeliku eemaldajana. 
 
Sügistalvel süüa 1 supilusikatäis värskeid marju koos meega 2 korda päevas enne sööki. Seedeelundite haiguste puhul.

MAHL medmoon.ru/wiki/
Sama tõhusalt toimib ka MAHL. Sobib eriti struuma ning alahappesusega maoprobleemide korral.


TEE:
 
1) 1 sl õisi valada üle 1 klaasi keeva veega. Lasta mõni minut tõmmata, jahutatada, lisatada mett. Kuiva köha korral.

2) 1 spl õisi või peenestatud marju klaasi vee kohta, keeta tasasel tulel 5 minutit, lasta seejärel tõmmata 10 minutit ja juua kuumalt.


foodandhealth.ru
TÕMMISED:

1) Võtta 2 supilusikatäit peenestatud marju, valada peale 1,5 klaasi keeva vett ja jätta seisma. Tõmmist juua hommikul ja õhtul enne sööki 1/2 klaasi korraga. Soovitav tarvitada vähemalt kaks nädalat järjest. 
 
2) Võtta 1 spl peenestatud kuivatatud marju või 1spl värskelt purustatud marjade massi, valada üle 1 klaasi veega, keeta 5 min ja lasta seista 4 tundi. Võib valmistada ka õhtul termosesse ja juua pool klaasi korraga 2-3 korda päevas enne sööki. Suhkruhaiguse, avitaminoosi, struuma, maovalude, soolekoliitide, maksa- ja neerude funktsiooni häirete korral.

3) 1 tl kuivi õisi valada üle 1 klaasi keeva veega, keeta 1 minuti, jätta tõmbama 1 tunniks, kurnata. Juua soojana 1/4 klaasi 3-4 korda struuma korral, suhkruhaiguse, külmetusnähtude, kliimaksi ajal.

4) 1 spl värskeid peenestatud lehti valada üle 1 klaasi keeva veega, jätta kaane alla sooja kohta 1 tunniks. Kurnata. Juua parodontoosi, skorbuudi, avitaminoosi, verevaesuse korral.

5) 2 spl marju valada üle 500 ml keeva veega, jätta seisma 1,5 tunniks. Kurnata. Juua päeva jooksul ära 4 korraga. Verevaesuse korral.



detki-roditeli.ru
SEGUTEED:

1) 1 osa pihlamarja ja 1 osa pärnaõisi valada üle 1 klaasi keeva veega. Lasta mõni minut tõmmata.
Juua külmetushaiguste korral 3-5 korda päevas soojalt. Aitab hästi põie- ja neeruhädade korral.

2) 5 osa pihlamarju, 5 osa kibuvitsamarju, 3 osa võilillejuuri, 7 osa raudrohtu ja 2 osa viirpuumarju.
Kopsupõletiku puhul.

3) 1 osa pihlamarju, 1 osa võilillejuuri, 1 osa humalakäbisid, 1 osa kaselehti. Hüpertoonia ja ateroskleroosi puhul
4) 4 osa pihlamarju, 2 osa palderjanijuurt, 3 osa piparmündi ürti, 3 osa tilliseemneid. Soolespasmide korral
5) 1 osa pihlamarju, 1 osa üheksavägise õisi, 1 osa raudrohu ürti. Valada üle 1 klaasi keeva veega. Lasta mõni minut tõmmata, jahutada ja juua 1/3 kraasi 3 korda päevas bronhiidi, köha, astma, hingelduse ja üldise nõrkuse puhul.


nebolet.com
KEEDUSED:

1) 1 spl kuivi peenestatud marju valada üle 300 grammi veega ja keeta 10 minutit. Jätta seisma sooja kohta vähemalt 1 tunniks. Kurnata. Juua 3 korda päevas enne sööki avitaminoosi, verevaesuse, kliimaksi, struuma, suhkruhaiguse korral ning peale kiiritust.


2) Võtta dessertlusikatäis pressitud värskeid marju ja sama kogus lehti ning keeta 300 ml vees 10 minutit. Jätta seisma 2 tunniks, kurnata. Tarvitada 1/4 klaasi 2-3 korda päevas enne sööki suhkruhaiguse korral ja peale kiiritust.


3) Võtta dessertlusikatäis peenestatud kuiva koort, valada üle 300 ml veega, keeta 15 minutit, jätta termosesse seisma 6 tunniks. Kurnata. Tarvitada 2 spl 3 korda päevas hüpertoonia, ateroskleroosi korral, kliimaksi ajal.


narod-lekar.ru
VIINATINKTUUR

Sel juhul võiks marjad eelnevalt purustada. 1 klaas purustatud värskeid marju valada üle 1 liitri viina või õliga. Lasta seista tumedas nõus, pimedas ja soojas (toatemperatuuril) kohas 2 nädalat. Tarvitada 1 tl 3 korda päevas enne sööki struuma, kliimaksi korral. Samuti impotentuse korral suhkruhaigetel. Võib võtta koos vähese veega.


ÕLITÕMMIS

1 klaas purustatud värskeid marju valada üle 1 liitri õliga. Lasta seista tumedas nõus, pimedas ja soojas (toatemperatuuril) kohas 2-3 nädalat.
Hiljem kurnatult säilitatakse külmkapis ja kasutatakse kui ravimit või kui maitseainet. 

 


stranamam.ru
ELIKSIIR

Keeta marju nii kaua, kuni seemned koos marjade kileja kihiga pinnale kerkivad.


ÕLIELIKSIIR SEEMNETEST

Nahahaiguste ravimiseks ja päikesekiirguse mõju vähendamiseks (et ei põletaks nahka).


KOMPRESS LEHTEDEST

Seenhaiguste korral. Teha kompress värsketest lehtedest ja jätte peale terveks ööks. Seda tuleb korrata mitme nädala jooksul.
Soori puhul juuakse mahla ja süüakse vilju.


PULBER kuivatatud marjadest, õitest ja lehtedest

Pulbrit on sobiv lisada diabeedi, rasvumisega hädas olevate inimeste dieedi hulka.




VASTUNÄIDUSTUSED...

Ülihappesusest tingitud haavandtõve korral peaks pihlakamarjadest hoiduma.
Samuti kõrgenenud verehüübivuse, trombidele kalduvuse korral.

NB!!!
Kui väike laps liiga palju pihlakamarju sööb, siis võib tekkida oksendamine, pea- ja kõhuvalu.
 



inmoment.ru
KOGUMINE...

Pihlakas õitseb mais või juuni algul, siis on õiekobarate ja ka lehtede kogumise aeg.

Vilju on õigem varuda peale valmimist või pärast öökülmi. Läbikülmumine ja mitmekordne ülessulamine on neile kahjulik.
 
Marjade mõrususe vähendamine:

1) Marju korjatakse täisküpsusel, esimeste külmade saabumisel, sest marja maitse muutub külmade tulekul magusamaks, vähem mõrkjaks ja mahlasemaks.
- Enne marjade kuivatamist oleks marju soovitav hoida õues külma käes 1 ööpäev.
- Tänapäeval on kodudes külmikud ja marjadega toimetamine lihtsam. Korjata terved kobarad koos sinna kuuluvate lehtedega ja asetada ööpäevaks sügavkülma.

2) Teine võimalus on marju külmas vees leotada või need keeva veega üle kallata. Mõru maitse vastu aitab ka pihlakate keetmine nõrgalt soolases vees. Vanasti küpsetasid talulapsed pihlakakobaraid kas lõkkes või ahjus seni, kuni kuumus lõi viljadesse praod: nõnda kaotasid marjad kibeda maitse ja muutusid jahuseks.


fitodom.com/uk
KUIVATAMINE JA SÄILITAMINE...

Seejärel kuivatada 60 kraadi juures praeahjus või kuivatis.
Marjad säilitavad raviomadused 2 aastat.
Vanasti korjati marju metsast ja hoiti heinaküünis heinte sees, pööningul või aidas. Hästi säilivad marjad kobaratena jahedas ruumis (pööningul) +4 kraadi juures.
Kuivatamise asemel saab marjadest valmistada mahla, veini, likööri, marmelaadi, siirupit või kompotti või jätta toorena kasutamiseks talve jooksul.



Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass.
CopyRight ©


Allikad:

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes