Kurdlehine kibuvits rahvaravis. Õied, viljad, seemned ja juured

vancouverislandgrows.wordpress.com
Rahvapäraseid nimetusi on kibuvitsal väga palju: haukaküüds, hiibalpuu, kibun, kibusk, kibuskipuu, kiuspuu, koidukann, okasroos, orjavits, piigipuu, pistlepuu, tahlapuu jne. Uskumuste järgi olevat teda muistsetel aegadel kasutatud orjade nuhtlemiseks: sellest nimetus orjavits.

Meie esivanemad on pidanud kibuvitsa suure maagilise jõuga pühaks taimeks
Tema imelist mõju võib tunda, kui istuda mõnda aega varasel hommikutunnil õitseva kibuvitsapõõsa kõrval. Meeldiv aroom ja silmailu - nägus roosade õitega kaunitar. 
Välk ei puutunud talu, kui koduõue või värava kõrvale oli istutatud kibuvits või pihlakas.

bealtainecottage.com
Kibuvitsa kasvatati juba väga ammusel ajal, kuid seda rohkem õite kui viljade pärast.
Nii kasvatasid vanad pärslased roosiaedades kibuvitsa müügiks ja veidi hiljem oli kibuvits kultuurtaimena tuntud peaaegu terves indogermaani keeleruumis Atlandi ookeanist Gangese jõeni. Kreekas tunti kibuvitsa dekoratiivtaimena 1200 aastat enne meie aega.
Egiptuses ja Roomas muutus kibuvits kõige tähtsamaks lilleks ning teda kasutati ohtralt suurtel pidudel.
Ka keldid ja germaani hõimud kaunistasid haudu ja ohvrialtareid metsikute kibuvitsadega.

13.—18. sajandil hakati kibuvitsa tema vilja tõttu laiemalt kulinaarias kasutama.
Saksamaal kasutati kibuvitsa kaua aega ainult teena, skandinaaviamaades tehti kibuvitsast juba mahla ja moosi.

17. saj hinnati kibuvitsa Venemaal kullast kallimaks. Venemaal tarvitatakse siiani kibuvitsa veel ka liigeste elastsuse hoidmiseks. Vanemad prouad, kes joovad kibuvitsateed regulaarselt, on ka kõrges eas painduvad ja noorusliku kõnnakuga.

Siinkohal tuleb juttu just kurdlehisest kibuvitsast, lad.k. Rosa rugosa, mille kasvuala Eestis üha laieneb, nii looduses kui ka aedades ja mis on ühtaegu nii ravimtaim kui ka väga dekoratiivne.
Vaata kirjeldust ja levikut Eesti looduses siit -> efloora.ut.ee

Võrreldes hariliku kibuvitsaga on kurdlehisel kibuvitsal siiski:
  • veidi väiksem kasutusvaldkond rahvameditsiinis
  • temas on vähem C-vitamiini
  • see-eest on aga marjad palju suuremad
  • õisi ning marju saab korjata pikka aega, suvest sügiseni välja
  • laia leviku tõttu rohkem kättesaadav ja kasutatav.

Ravi eesmärgil kasutatakse nii õisi, kroonlehti, vilju, seemneid, lehti kui ka juuri.



joybileefarm.com
KOOSTIS...

Marjade viljaliha sisaldab rekordiliselt C-vitamiini, mida on 10 korda rohkem kui sidrunis. Samuti on ka teisi vitamiine – B, K, P, PP ning palju teisi kasulikke aineid: karotiini, karotinoide, süsivesikuid, suhkruid, orgaanilisi happeid, flavinoide, kvertsetiini, iso-kvertsetiini, pektiine, tanniine, eeterlikke õlisid, makro- ja mikroelemente.

Juurtes ja okstes on leitud katehiine, flavinoide.

Lehtedes on C-vitamiini, fenoolkarboksüülhappeid ja nende derivaate, tanniine, katehiine, flavinoide, kvertsetiini, iso-kvertsetiini.

Õied sisaldavad erinevaid eeterlikke õlisid, C-vitamiini, antotsüaniine, tanniine.



BIOLOOGILINE TOIME RAHVAMEDITSIINIS...

  • eemaldab seismajäänud qi (ch’i ) , elujõu energia
  • reguleerib vereringet
  • on valuvastane


yeclinic.ru/pharmacy/herbals
ÕIED (õienupud, õielehed) rahvaravis...

  • mao-, maksa- ja südamehaiguste korral
  • valu vastu; valud ülakõhus, traumade korral, roietevaheline neuralgia
  • düspepsia (seedehäire)
  • äge ja krooniline düsenteeria
  • menstruatsiooni häired
  • reumaatilised haigused
  • vigastused, verevalumid
  • iiveldus, oksendamine
  • seismajäänud qi
  • kootava toimega
  • parandavad rohtude maitset
  • nahahooldus

Õitest tehakse TEED JA TÕMMIST, sissevõtmiseks.
Päevas on soovitav tarbida 1,5 – 6 grammi õisi.


vogorodah.ru
ÕIETÕMMIS

Peotäis värskeid või kuivatatud õisi 1/2 liitri keeva vee kohta, lasta tõmmata 30 minutit ja kurnata.
Kibuvitsa õietõmmist soovitatakse ka nahahoolduseks. Tõmmis toniseerib ja värskendab igasugust nahka.


KROONLEHED...

Õie kroonlehtedest võib keeta ka moosi või kisselli, teha kibuvitsaõie mett.


ÕIEMAHL

Värske mahl sissevõetuna võtab peavalu, kasulik ka silmadele.


ÕIEMESI

Tugevdab organismi. Eemaldab lima ja röga, mis tulenevad melanhooliast, samuti neist tulevaid kahjulikke aineid. 
Meega keedetud kibuvitsa õielehtedega ravitakse ka roosi.
  1. Võtta mett, keeta ja võtta tekkiv vaht pealt ära. Nii, et jääks järgi puhas selge mesi.
  2. Mesi kurnata läbi õhukese riide, marli.
  3. Panna mee sisse kibuvitsa õie kroonlehti ja keeta natuke.

lmoroshkina.ru
KEEDIS ÕIELEHTEDEST
  1. 100 grammi õielehti valada üle siirupiga (700 grammi suhkrut 1 liitri vee kohta)
  2. lisada 1 gramm sidrunhapet
  3. lasta keema minna
  4. valada kohe puhastesse kuumadesse purkidesse

ÕIEÕLI

Vaja on 100 ml enda nahatüübile sobivat baasõli ja 4-5 peotäit kibuvitsa õielehti.
Panna kroonlehed tihedalt madalasse nõusse või purki ja valada peale õli. Hoida pimedas ning jahedas. Vahete-vahel loksutada. Kui õielehtedel on värv kadunud, siis võtta need näiteks kahvliga välja ja panna uued õielehed sisse. Nii teha 5-6 korda. Siis kurnata õli läbi riide eelnevalt steriliseeritud tumedasse pudelisse.
Õli tupsutada vatipulga või -padja abil, et pudelis olev õli ei puutuks nahaga vahetult kokku. Nii säilib õli paremini.
Kareda naha pehmendamiseks. Võib kasutada ka sääsehammustuse sügeluse leevendamiseks. Pehmendab kriimustustest ja marrastustest tekkinud nahakoorikut. Sobib lastele ka.



MARJAD (VILJAD) rahvaravis...

  • yeclinic.ru/pharmacy/herbals
    vitamiinirikas vahend
  • jõuetus, töövõime langus
  • verevaesus, aneemia
  • halvaloomulised kasvajad
  • silmanägemise nõrgenemine
  • sappi eritav toime
  • haavandtõve korral
  • maksahaigused
  • suhkruhaigus, diabeet
  • maohaigused
  • soolestiku haigused
  • neeruhaigused
  • kusepõie haigused
  • ateroskleroos
  • hüpertoonia

Kasutatakse küpseid puhtaid marju. Kasutamiseks võtta seemned välja.
Viljaliha saab lihtsalt kätte ka marja pealt noaga liistakuid eemaldades.

Tehakse nii mahla, teed, tõmmist, keedust, ekstrakte, siirupeid. Õlisid, ravimpreparaate jm.


VÄRSKED MARJAD

Kasulik on süüa ka värskeid marju otse põõsa otsast.
Et seemned ei segaks, võib hammasega hammustada vaid pealmist kihti.


herbalpedia.ru
TÕMMIS MARJADEST
  1. 2 spl marju valada üle 1 klaasi keeva veega, jätta tõmbama 1 ööpäevas, kurnata. Juua 1/2 klaasi 2-3 korda päevas, enne sööki.
  2. 1-2 spl peenestatud marju valada üle 2 klaasi keeva veega, jätta tõmbama 6-8 tunniks, kurnata. Juua 1/2 klaasi 2-3 korda päevas, enne sööki. Täiskasvanud võivad juua ka 1 klaasi korraga iga kord.
    Vitamiinijoogina.

SEGUTEE MARJADEST

Võtta:
  • 1 klaas peenestatud kibuvitsamarju
  • 1 klaas kuivatatud pihlakamarju
  • 1/2 klaas kuivatatud mustsõstramarju
  • 1 peotäis metsmaasika marju
  • 1 klaas kuivatatud porgandijuurikaid
vredpolza.ru
Segada kõik, panna sellest segust 2 spl teekannu sisse, valada üle 2 klaasi keeva veega, lasta tõmmata 7-10 minutit. Võib maitsestada meega.
See tee on kasulik avitaminoosi, alanenud maohappe korral, ateroskleroosi, hüpertoonia, jõulanguse korral ning taastumiseks peale raskeid haigusi.

KEEDUS MARJADEST

1) Võtta 8 spl kuivatatud vilju, 4 spl suhkrut (mett), 4 klaasi kuuma vett. Purustatud viljad valada üle kuuma veega, sulgeda kaanega, panna tulele ja keeta 10 minutit. Võtta tulelt ja jätta termosesse seisma 4-6 tunniks. Kurnata, lisada suhkur. Võib lisada ka sidrunimahla, maitse jaoks. Segada. Valada pudelitesse. Avitaminoosi korral.

2) Keeta purustatud marju kaane all 1 tund, lisades vajadusel vett. Jätta seisma veel 12 tunniks.


willcomfort.ru
SEEMNED rahvaravis...

KEEDUS SEEMNETEST. Põiekivide korral.
JOOK SEEMNETEST. Praadida seemneid natuke ja jahvatada siis kohviveskis. Saab teha meeldiva lõhnaga kohvi asendavat jooki.

JUURED rahvaravis...
KEEDUS JUURTEST. Seestpidiselt põiekivide korral. P-vitaminoosi korral.
VANN KEEDUSEGA. Reuma ja halvatuse korral.



KOGUMINE...

willcomfort.ru
Küpseid vilju saab koguda alates augustist kun oktoobri lõpuni, vastavalt valmimisele.
Teadmiseks... ülevalminud viljad, mis on erkpunased ja liiga pehmed ja juba ussitanud, ei ole enam nii hea vitamiinisisaldusega.
Ravimina ja toiduna kasutatakse vilju, mida korjatakse enne külmade tulekut. Külmunud marjad kaotavad oma raviomadused.

Marju võib säilitada kuivatatult , kuid mitte sügavkülmutatult. Sel juhul seemnetest pole vaja puhastada, küll aga lõigata ära õiejäänused.
Vilju kuivatada kuivatis veidi avatud uksega, 80 kraadi juures. Võib kasutada ka elektrikuivatit.
Mida kiiremini kuivavad, seda suurem vitamiinisisaldus jääb.
Oluline on see, et kuivatamisel säiliks kibuvitsaviljade punakas värvus ning pind muutuks kortsuliseks. Liigne kuumus muudab viljad mustaks ja nad kaotavad palju väärtuslikke toimeaineid.

30r.biz/rastitelnyj-mir
Õisi kuivatada õhurikkas varjualuses, õhukese kihina.

Juuri varutakse sügisel.

Säilitada tihedalt suletavates (soovitavalt klaasist) anumates.
Säilimisaeg kuni 2 aastat.



RETSEPTE SÄILITAMISEKS...

TOORMOOS

Puhastada marjad, lõigata õienupsud ära, lasta läbi mahlapressi. Võib soovi korral läbi lasta ka koos ingverijuur, apelsini või sidruniga. Ämbritäie marjade kohta lisada 3–4 apelsini või sidrunit. Soovi korral lisada veidi suhkrut.


KIBUVITSAKASTE

Kibuvitsamarjad keedetakse vähese veega pehmeks, hõõrutakse läbi sõela, lisatakse maitse järgi suhkrut, punasesõstramahla, kaneelipulbrit ja natuke soola. Keedetakse tasasel tulel 10-15 min, suletakse õhukindlalt purkidesse.


lmoroshkina.ru
KIBUVITSASIIRUP
  1. Lõigata ära õienupud ja panna marjad potti nii, et marjad oleks veega kaetud 5 cm.
  2. Keeta tasasel tulel umbes 2 tundi, tõsta tulelt ära. Lasta jahtuda.
  3. Kurnata läbi sõela või suruda läbi marli nii, et läbi tuleks ainult viljaliha, mitte seemned.
  4. Ajada uuesti keema, lisada moosisuhkrut (3 liitri kohta 1 kg suhkrut), sidrunimahla või -hapet. Moosisuhkru asemel võib kasutada ka hapusid õunu või karusmarju ja tavalist suhkrut või mahe-roosuhkrut.
  5. Keetmise ajal võib lisada ka nelki, mis aitab hiljem kurguvalu korral ja aitab siirupil säilida.
  6. Sobib kohupiimatoitudega, jogurtiga, vahukoorega, tortidele, röstsaiaga , jookide valmistamiseks jne.
    PS! Organism omastab karotiine rasvainega-ja selleks on parimad piimarasvad.


SALAT KOOS KÕRVITSAGA

1 kg kõrvitsatükke, 300-400 g puhastatud kibuvitsamarju, 4-5 kl vett, 1 1/2 kl suhkrut (mett), 10-12 nelgitera, tükike kaneelikoort, maitse järgi äädikat.
Marinaad keedetakse valmis ja sellesse pannakse kõrvitsalõigud ja kibuvitsamarjad, peale vajutis. Hoitakse jahedas järgmise päevani, et keetmisel vältida kõrvitsa ja marjade lagunemist. Peale kõrvitsa klaasistumist keetmisel valatakse kuum salat purkidesse ja suletakse kohe õhukindlalt.


EBAKÜDOONIA- KIBUVITSAMARJA KOMPOTT

500 g ebaküdooniavilju, 1 l vett, 500 kibuvitsamarju, 500 g suhkrut (mett).
Veest ja suhkrust keedetakse siirup. Ebaküdoonia viljadest eemaldatakse seemned, viljad lõigatakse ratasteks, mida keedetakse siirupis 5-7 min. Segu tõstetakse purkidesse, lisatakse poolitatud, seemnetest puhastatud ja hästi pestud kibuvitsamarjad ja kuumutatakse purke veel 10 min 80°C juures. Kaanetatakse õhukindlalt.


liisil.blogspot.com.ee
KIBUVITSA-ÕUNAMOOS

Vaja on:
  • 500 g kibuvitsamarju
  • 500 g hapusid õunu
  • 3 dl vett
  • 500 g suhkrut
  • 1 sidruni rivitud koor ja mahl
Lõigata kibuvitsamarjad pooleks ja eemaldada seemned või siis lõigata marjade pealt ära õhukesed viljaliha lõigud. Puhastada, koorida ja tükeldada õunad. Panna marjad ja õunad keevasse vette ja hautada madalal kuumusel 25 minutit. Püreerida saadud segu soovi korral. Lisada suhkur ning sidrunikoor ja -mahl, keeta veel 15 minutit. Tõsta kuum moos steriliseeritud purkidesse, lasta jahtuda ja seejärel sulgeda õhukindlalt. 




KIBUVITSAMARJAPÜREE

1kg kibuvitsamarju
½ l vett või õunamahla
300g suhkrut
veidi sidrunimahla

domowik.net
Ettevalmistatud kibuvitsamarjad asetatakse keeva vette (v õunamahla) ja keedetakse kaanega kaetud nõus umbes 1 tund, aeg-ajalt segades. Seejärel surutakse läbi sõela.
Et liigset vett aurustada ja püree tihedamaks muutuks, keedetakse tasasel tulel lahtiselt umbes 10 minutit. Seejärel lisatakse suhkur ja püreed keedetakse segades ja pealekerkivat vahtu riisudes veel umbes 10 minutit. Maitsestatakse sidrunimahlaga. Valmis püree tõstetakse võimalikult kuumana ettevalmistatud purkidesse, täidetakse ääreni ja suletakse eelnevalt kuumutatud kaantega.


SÜGAVKÜLMUTAMINE

Sügavkülmutada võib eelnevalt hapus mahlas või siirupis (ka suhkruga maitsestatud mahl) kuumutatud, puhastatud kibuvitsamarju, sel juhul on ka raviomadused enamuses säilunud.


MARJAJAHU

Kuivatatud marjadest, kui need on eelnevalt tükeldatud, saab seemned eraldada, ja siis blenderis jahuks jahvatada. Selline jahu on marja ja suhkru lõhnaga ning sobib tortide kaunistamiseks, smuutidesse või kohupiima peale.


forums.gardenweb.com
SEEMNEJAHU

Kõigepealt seemned hõõrutakse külmas vees siledaks, kuivatatakse ja tuulutatakse karvad välja. Kasutamisel võiks neid jahvatada peeneks. Sobib valmistada jooki, lisada putrudesse, küpsetistesse.


VASTUNÄIDUSTUSED...

Õite kasutamisel vastunäidustusi ei ole.

Ka marjade kasutamine on üldiselt ohutu.
Vastunäidustatud siiski neile, kellel on:
  • kivid sapipõies
  • kõrgenenud maohappesus
  • kõrgenenud troboosioht, kalduvus tromboosidele
  • endokardiit ehk südamesisekesta põletik
Ettevaatlikud peaksid kasutamisel olema:
  • rasedad
  • need, kellel on kalduvus kaariesele (sel juhul võiks joomisel kõrt kasutada).


Tõlkinud ja toimetanud Ingrid Prass.
CopyRight ©


Allikad:

"Современная энциклопедия лекарственных растений”, Владимир Каллистратович Лавренов, books.google.ee 

"Энциклопедия лекарственных растений народной медицины", Владимир Каллистратович Лавренов, books.google.ee

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes