cluber.com.ua

Kogu meie elu on tihedalt suhtlemisega seotud, ja see on suurepärane.

Sõbralik toetus, austus, armastus, mis lähtuvad teistest inimestest, mitte ainult ei toeta rasketel eluperioodidel, vaid on ka vajalik atribuut, näitamaks meie edukust ja õnne.

Aga selleks, et hoida ümbritsejatega häid suhteid ja et hoida ka ennast asjatust energia raiskamisest, on mõistlik järgida teatud suhtlemisreegleid.

Olgu siinkohal toodud neist kaheksa.

 

1. Ärge koguge solvumisi! See on seda väärt.

On vaja õppida andestama. Seda ei ole vaja mitte teisele, vaid eelkõige iseendale. Ei ole seejuures tingimata vaja jätkata suhtlemist solvajaga.

 

2. Ärge solvuge laste peale, nad ei mõista teid!

Et mõista, on vaja seesama elutee läbi teha. Teie vahel on suur ajaline distants. Nii on ja nii saab olema. „Isade ja laste probleem” – igavene probleem.

 

3. Head tehes, ärge oodake head vastu!

Ärge oodake, et ümbritsevad peaksid teid armastama, austama. Õppige saama naudingut sellest, et ise annate ja teete head siis, kui hing seda teha soovib, aga mitte siis, kui sunnitakse.

„Õnnistatud on see, kes midagi ei oota, ja seetõttu ei ole ka kunagi pettunud.” /Alexander Pope/

 

4. Ärge kritiseerige!

„Kriitika on mõttetu, sest see sunnib inimest ennast kaitsma hakkama, ja reeglina inimene püüab ennast õigustada. Kriitika on ohtlik, sest ta riivab iseenda tähtsustunnet ja kutsub esile solvumistunde.” /Dale Carnegie/

 

5. Ärge vaielge!

Nagunii ei tõesta te midagi. Igaüks jääb enda juurde. Ja nagunii ei suuda teine inimene teid päriselt mõista, sest tal on teine elukogemus.

„Maailmas eksisteerib ainult üks viis, kuidas vaidluses (kõikide teiste suhtes) peale jääda – see on vaidluse vältimine.”/Dale Carnegie/

 

6. Ärge suruge ümbritsevatele oma minevikku peale, kui nad seda teilt just ei palu ega küsi.

Igasugune pealesurumine, isegi armastus – see on agressioon.

 

7. Hinnates teise inimese käitumist, püüdke arvestada situatsiooni ja asjaolusid.

Meie positiivne „mina”-kuju on paljuski seotud sellega, et me võime andestada iseendale ebasobiva käitumise, viidates ebasoodsale olukorrale või tingimustele, aga ei andesta teisele inimesele, luues ehk ehitades üles tema tervikliku portree, lähtudes konkreetsest situatsioonist ja olukorrast.

 

8. Ärge nõudke ja ärge oodake teistelt sarnasust või ühtivust teiega.

Eksisteerivad erinevad inimeste „liigid”, kes erinevad üksteisest teadvuse taseme ja eneseteadvuse poolest. Need „liigilised” erinevused on samasugused nagu eri loomaliikide (näiteks sipelgas, elevant, ahv jt.) vahel. Aga isegi üht ja sama „liiki” inimeste vahel on individuaalsed erinevused. Seetõttu ei tasu imestada mõtlemise, käitumise, motiivide ja väärtushinnangute erinevuste üle. Püüdke võtta inimesi sellistena nagu nad on.

 

Tõlkinud Ingrid Prass.
CopyRight ©

Allikas:
econet

Sarnased postitused

Kommentaarid puuduvad


Postita kommentaar