honeycolony.com

Taruvaiku ehk proopolist on inimesed kasutanud aastatuhandeid nii raviks kui ka vaaraode mumifitseerimisel.

Mesilased valmistavad taruvaiku põhiliselt taimede pungadelt, aga ka lehtedelt ja vartelt kogutud materjalist, lisades sellele süljenäärme eritist, vaha ja õietolmu. Nõnda saadakse värvuselt rohekas, pruunikas või punakas vaigutaoline kleepuv aine.

Laias laastus koosneb taruvaik taimsetest valkudest ja palsamitest, vahast, eeterlikest õlidest ja õietolmust. Taruvaik on ju keemiliselt väga mitmekesise koostisega, teadaolevalt on selles 247 ühendit.

TARUVAIGU TOIME:

simphealth.com/en/pages
  • Aitab kehast alumiiniumi eemaldada. Alumiiniumi on seostatud suure hulga erinevate terviseprobleemidega: autism, Parkinsoni tõbi, multiskeroos, Alzheimeri tõbi, dementsus, krooniline väsimus ja mitmed muud neuroloogilised või autoimmuunhaigused.
  • Tugev mikroobide, seente ja kasvajate vastane toime. Mikroobidevastast aktiivsust on taruvaigul täheldatud rohkem kui 100 liigi bakterite ,seente ja viiruste suhtes, sealhulgas tuberkuloosi-, difteeria- ja gripitekitajate suhtes.
  • Looduslik antibiootikum, mis hävitab kõik viirused ja bakterid. Streptokokid ja stafülokokid ei pea taruvaiguga kokku puutudes vastu üle kahe tunni.
  • Neutraliseerib organismi tunginud kahjulikud ained ja ennetab vähi tekkimist. Aitab pidurdada kasvajate aktiivset paljunemist.
  • Antiseptilised, antimükoloogilised ja põletikuvastased omadused. Soodustab haavade paranemist, kusjuures tema antibakteriaalsed ühendid taluvad isegi kõrget temperatuuri. Nahavigastused, haavandid, putukahammustused.
  • Vähendab sügelust ja põletikulist reaktsiooni.
  • Parkiv toime.
  • Kapillaare tugevdav.
  • Sappi ja uriini väljutav.
  • Kiirendab koedefektide ja nahavigastuste paranemist ja tugevdab immuunsust.
  • Mikroelemendid osalevad füsioloogilistes protsessides ja immunoloogilistes reaktsioonides, aitavad vältida haiguseid, ennetavad ainevahetushäireid ja on hädavajalikud elutähtsate funktsioonide täitmisel. Näiteks soodustavad tsink, mangaan ja vask kasvamis- , arenemis- ja paljunemisprotsesse. Samad mikroelemendid koos koobaltiga stimuleerivad vereloomet, reguleerivad ainevahetust ja mõjuvad hästi sugufunktsioonile. Tsingi mõjul kestab kauem insuliini (kõhunäärmehormoon) toime ja paraneb nägemisteravus.
  • Valuvaigistav. Leevendab soontespasme.
  • Alandab vererõhku,
  • Aitab organismil väljutada kolestorooli ja triglütseriidi,
  • Stimuleerib vereloomet, vähendab verehüübivust ja trombikalduvust.

 

KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS:

simphealth.com/en/pages
  • nina-, kurgu-, kõrva-, hingamisteede, eesnäärme- jm vaevuste leevendamiseks
  • igemeprobleemide, söögitoru, mao, kaksteistsõrmiksoole ja muude ärrituste puhul
  • hingamisteede haiguste ning kroonilise neelu- või ägeda kõripõletiku korral
  • ravitakse limaskestade turseid, köha ja unetust
  • tuimestamiseks ja desinfitseerimiseks
  • hõõtsiku ,vanade haavade ja konnasilmade ravis
  • kroonilised eesnäärmehaigused ja emakakaela erosioonid
  • paljude nakkushaiguste ja isegi vähi puhul
  • et vähendada või vältida operatsiooni järel antibiootikumide kasutamist ja andes koos viimastega suurepäraseid tulemusi põletikuliste ja mädaste tüsistuste ravis
  • nahahaiguste raviks, liigesepõletike raviks, lihasevalude leevendamiseks.

Tavaliselt kasutatakse apteegist saadavat 10%-list taruvaigu tinktuuri.

 

RETSEPTE 10%-lise tinktuuri kasutamiseks erinevatel juhtudel:

  • Faringiit, tonsilliit – kuristada kurku tinktuuri ja füsioloogilise soolalahuse (0,9% NaCl, see on 100 g vee kohta 0,9 grammi soola) seguga vahekorras 1:10.
  • Stomatoloogilised haigused – Kuristada samasuguse segulahusega.
  • Sinusiit, haimoriit (põskkoopa põletik e. ninakõrvalurgete põletik) – Loputada ja pesta nina läbi samas vahekorras lahusega (ülaltoodud).
  • Otiit (äge keskkõrvapõletik) – asetada tinktuuriga niisutatud vatitampoon kõrva. Kui seda protseduuri teha lapsele, siis peab tinktuuri lahjendama sooja keedetud veega vahekorras 1:1.
  • Otiit (äge keskkõrvapõletik) – täiskasvanutele võib mõlemasse kõrva tilgutada 2 tilka 5%-list tinktuuri (veega pooleks lahjendatud 10%-line tinktuur). Kuni täieliku paranemiseni.
  • Hingamisteede haigused – teha inhalatsiooni (vahekorras 1 tilk tinktuuri 5 ml füsioloogilise soolalahuse kohta). Valmistatud vedelik valada inhalaatorisse.
  • Üldtugevdava vahendina – 15-20 tilka lahustada lusikatäies piimas või vees ja juua 30 minutit enne sööki.
  • Maohaigused, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavand – lahustada 15-20 tilka tinktuuri 100 ml soojas vees ja juua 30 minutit enne sööki. Võib võtta tinktuurist ka 15-20 tilka, segada sooja (~ 60°C) 0,5 kl meega või piimaga ja võtta 1 tund enne sööki. Ravikuur 18-20 päeva.
  • Igemepõletik, angiin – Võtta tinktuurist ka 15-20 tilka, segada sooja (~ 60°C) 0,5 kl meega või piimaga ning kuristada selle seguga või loputada igemeid.
  • Nahakahjustused, haavad, herpes, jalaseen, küüneseen, kõõm – Kasutada 10%-list tinktuuri, määrida sellega probleemseid piirkondi või teha mähiseid.

PS!

Ka ise võib valmistada salve ja tinktuure.

beepothecary.wordpress.com

Määrde valmistamiseks sobivad vaseliin, searasv, kalarasv, oliivõli, lina- ja päevalilleõli.

KUIDAS ISE TARUVAIGU TINKTUURI TEHA:

Läheb vaja piiritust. Mõningatel andmetel on parim 70%-kraadine, teistel 80% või vähemalt 86%-ne piiritus (aluseks väide, et taruvaik väiksema alkoholiprotsendi juures ei lahustu).

Igatahes täitke pudel poolest (või 1/3 ulatuses) saadik võimalikult peene taruvaigupuruga, seejärel valage see alkoholi täis. Nüüd pange pudel kodus kõige käidavamasse kohta ja tehke igale pereliikmele ülesandeks sealt möödudes seda loksutada. Umbes kahe nädala pärast on kõik vajalik lahustunud, nüüd tuleb pudel mõneks ajaks rahule jätta. Asetage pudel segu selgimiseks jahedasse ja pimedasse. Kümnekonna päevaga settivad lahustumatud osised põhja ning ettevaatlikult pudelit kallutades saab pealt ära valada ilusa selge tumepruuni taruvaigupiirituse. Niisiis valage selginud vedelik ettevaatlikult pealt uude pudelisse ja asetage külmkappi.

Järelejäänud paksust massist võib valmistada TARUVAIGUSALVE lisades sellele 9 osa oliivõli, hanerasva või vaseliini.

TARUVAIGUEKSTRAKTI valmistamiseks segada hoolikalt peenestatud taruvaik kolme osa piiritusega. Segada tuleb üsna kaua ja tugevalt. Piirituse aurumiseks jätta segu ööpäevaks lahtisesse nõusse misjärel valada hermeetiliselt suletavasse purki ja panna külmkappi.

SALV

Roosi ja troopiliste haavandite raviks. Valmistada salv searasvaga.

Haavade, külmetuse ja põletuskahjustuste korral valmistatakse 15g proopolisest ja 100g vaseliinist segu.

Ekseemide, paisete puhul sobib väliseks määrimiseks 20g proopolise ja 100g kalarasva segu. Radikuliidi korral võiks suurendada 30 grammini proopolise hulka 100g vaseliini kohta.

Kuna tegu on vaiguga, jääb nahale õhuke kilekord ning protseduuri ei pea liiga sageli kordama.

 

KUUMUTATUD TARUVAIGU TÜKK

Konnasilma korral.

keepingbee.org

Kuumutatud tükk taruvaiku asetatakse jalal olevale konnasilmale (jalg eelnevalt kuumas vees leotatud). Konnasilma koht seotakse marliga 5 päevaks. Pärast sideme eemaldamist eraldatakse konnasilm mehaaniliselt.

 

TARUVAIGU INHALATSIOON

Tükikese taruvaigiga teha kuumal vesivannil inhalatsiooni.
Bronhiidi ja nohu korral.

TARUVAIGU ÕLILAHUS

Nohu korral.

TARUVAIGU VESITÕMMIS

Riivida taruvaik tavalise riivi peal peeneks (vajadusel panna enne 2-3 tunniks külmkappi kõvenema) või peenestada kahe linase riide vahel tavalise haamriga.
Võtta 100 g peenestatud taruvaiku, puistata potti (roostevaba), valada peale 2 klaasi keeva vett. Katta pott kaanega, asetada veevannile ja hoida keeva vee vannil 1-3 tundi, vahetevahel segades. Lasta jahtuda ja kurnata tumedast klaasist purki läbi topeltmarli või õhukese vatikihi.
Keedise jahtumisel eemalda selle pinnale tekkinud väike vahakiht. Säilita jahedas ja pimedas kohas. Keedises säilivad vajalikud antibiootikumid ja teised vähivastased ained.
Tarvitada päevas 3 spl 3 korda päevas enne põhisööke.

TARUVAIK SUUS

Igemeprobleemid, suuhaigused, gripp, angiin. Hoida tükki niikaua suus, kuni lahustub.

TARUVAIK MEEGA

Köha vastu. Taruvaik ära jahvatada, saadud pulber meega segada ja siis sisse võtta. parandab nahahaavu.

Tõhustab ka vereloomet.

pureherbextract.com

TARUVAIGU PULBER

Pulbristatud taruvaiku tarvitatakse päevas profülaktiliselt 2–5 grammi, tervendamise eesmärgil 5–10 grammi. Kindlasti tuleks pulbrit segada mee ja/või suiraga, et organism omastaks paremini kasulikke aineid ja toime oleks tõhusam. Seda võiks tarvitada kolm korda päevas mitte hiljem kui 20 minutit enne põhilisi söögikordi. Suuremal kogusel on eriti tugev bakteritsiidne toime.

 

NB! TEADMISEKS…

Ühekordne doos ravi eesmärgil on kuni 5 grammi.

 

VASTUNÄIDUSTUSED…

Taruvaik on üsnagi allergeeniline. Seetõttu tarvitada ettevaatlikult. Neid inimesi, kes taruvaigu suhtes allergilised, on inimkonnast vaevalt 3%, meeallergiat omavate inimeste hulk on märksa suurem.

Samuti on hea meeles pidada, et nii nagu ükskõik millise ravimi puhul, ei reageeri kõik inimesed ka taruvaigule ühtmoodi.

Vastunäidustatud raseduse, maksa-, sapipõie-, kõhunäärme(pankrease) ja neeruhaiguste korral, samuti kehva verehüübivuse korral ja enne kirurgilisi operatsioone.

 

Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass.
CopyRight ©

Allikad:
golbis.com
telegram
maakodu
looduspere
kommid.ee
metsamesi.ee
remedyway
terviseleht
Virgo Mihkelsoo

http://fermagid.ru/pchelovodstvo/produktsiya/274-propolis-lechebnye-svojstva-protivopokazaniya.html

Sarnased postitused

2 kommentaari

    • Kui valmislahuse protsenti ei tea, siis välispidiselt võib kindlasti.


Postita kommentaar