Lodjapuu rahvaravis ja toiduks

en.wikipedia.org/wiki/
Paljud rahvad on täheldanud, et rahustavalt toimivad mitte ainult preparaadid lodjapuust, vaid ka tema lihtne puudutamine ja silitamine.

Ukrainas väga hinnatud puu oma unikaalsete omaduste poolest.  
Aitab kaetuse ja needuse korral.
Ukrainas vannitati vastsündinuid lapsi lodjapuu marjadega vees, et ta kasvaks tervena ja oleks õnnelik.

Maagid soovitavad ülevoolava armastuse saabumiseks tarvitada iga päev 1 tl (milles on alati sees üks mari)) meetõmmist. Tõmmise valmistamine: panna 0,5 klaasi vedeldatud meega 12 lodjapuu marja, lasta tõmmata soojas ja pimedas 12 päeva.

Suurepärane vahend hiirtest, lutikatest ja prussakatest vabanemiseks. Selleks tuua majja ja asetada erinevatesse kohtadesse lehtedega lodjapuuoksi.


Efektiivne günekoloogiliste haiguste ja potentsiprobleemide ravimisel.

Külmunult kaotab oma paha maitse ning kõlbab inimestel jahuga segatult ja leivaks valmistatult süüa. Taime kasutatakse ka värvimiseks."


LODJAPUU MARJAD RAHVAMEDITSIINIS...

Seespidiselt....

  • järjekindel tarvitamine parandab seedeelundite pahaloomuliste kasvajate puhul haigete enesetunnet
  • vähk, jämesoole vähk, nahavähk, mao vähilaadsed haigused
  • laste skrofuloos
  • vitamiiniallikas
  • nõrk mikroobidevastane toime, verejooksu peatav ja põletikuvastane toime
  • vähendavad valu; peaavalu korral; reumatism
  • spasmide ja krampide korral
  • tõstavad emakalihaste toonust
  • emakaverejooksude korral peale sünnnitust, väga vererohkete menstruatsiioonide, kliimaksi, suguorganite haiguste korral
  • hemorroidide korral
  • tugevdavad südame kontraktsioone
  • jõuetuse korral üldtugevdav, südame tööd stimuleeriva vahend
  • skleroosi korral
  • vererõhku alandav vahend kõrgvererõhutõve korral
  • pikaaegsel tarvitamisel vähendavad nad kolesteriini kogust veres
  • vähendavad kesknärvisüsteemi erutuvust, on seega rahustava toimega; unetuse korral
  • rahustina hüsteeria ja neuroosi korral
  • klimakteerilise neuroosi puhul
  • suurendavad uriinieritust
  • läkaköha ravi puhul köhavaigistina
  • põletikuvastane toime külmetusest põhjustatud kopsuhaiguste, bronhiaalastma, kopsupõletiku, (kroonilise) bronhiidi ja angiini puhul
  • ergutavad need maonõre eritumist
  • 12-sõrmiksoole haavandi, alahappesusega gastriidi, maksahaiguste korral
  • mõjuvad nõrga lahtistajana
  • mõjuvad desinfitseerivalt pimesoolepõletiku ja soolte loidusest põhjustatud kõhukinnisuse puhul

Välispidiselt...

  • nahahaiguste (furunkuloosi, nahalööbe ja ekseemi) raviks (mähised, kompressid)
  • diatees, skrofuloos, ekseem, nahatuberkuloos
  • vistrikud, nahalööve, sügelised (sügelislestad)
  • ninaverejooksu puhul (ka tampoonidena)
  • angiini ja hääle kähisemise korral (kurgul loputamine marja-õietõmmisega)
  • kosmeetikas (nahk, tselluliit, juuksed, sünnitusjärgsed pruunid laigud)


RETSEPTE...


OKSTE KEEDIS VÕI TÕMMIS.
Vähktõbi. Jämesoole vähi puhul puhul eriti hästi marjad meega; nahavähi puhul mahl);

VILJADEST VALMISTATAKSE TÕMMIS:
1-2 spl marju pannakse ööseks termosesse 1 kl keeva veega. Juuakse 3-4 kl päevas 12-sõrmiksoole haavandi, nahahaigustel, angiini puhul.

MARJATÕMIS
Kurguhaiguste ja käheda hääle korral tuleb teelusikatäis lodjapuu marju (võib eelnevalt purustada) valada üle klaasitäie keeva veega ja lasta marlisse mähituna kaks tundi tõmmata. Kuristada angiini korral kurku ja võtta kähiseva hääle puhul seespidiselt supilusikatäis rohtu kolm korda päevas.

MARJA-MEESEGU
Bronhiitide korral võtta kolm supilusikatäit lodjapuu marju, kolm supilusikatäit mett, segada ja valada peale liiter vett. Keeta 10 minutit, seejärel kurnata. Tarvitada sooja teena poole klaasi kaupa krooniliste bronhiitide ja kopsupõletike korral.

MAHL JA MARJADE KEEDIS – kasutatakse uriinierituse ja südameveresoonkonna tegevuse parandamiseks, skleroosi korral.

KOORE KEEDIS. 1 spl peenestatud koort valada üle 1 klaasi keeva veega, keeta 5 minutit, lasta seista 1 tund, kurnata enna kasutust. Tarvitada 1-2 spl jahtunult 3 korda päevas peale sööki eelpoolnimetatud haiguste korral.

MARJAKEEDIS. 2 spl marju 1 klaasi vee kohta. Keeta 1 min., lasta seista 1 tund. Tarvitada pool klaasi hommikul ja õhtul.

MARJAD KOOS nö KIVIKESTEGA
Kõrge vererõhu korral on hea tarvitada. Selleks valada marjad üle suhkru või meega. Tarvitada 1 spl 3 korda peävas enne sööki.

MARJAD MEEGA. 100 grammi marju keeta vees 5 minutit, hõõruda läbi sõela ja segada 200 grammi meega. Tarvitada 1-2 spl 4-5 korda päevas.

MEETÕMMIS. Hõõruda 40 grammi marju puruks ja valada üle 200 grammi meega. Võtta 1 spl 4 korda päevas peale sööki. Aitab hästi köha ja bronhiaalse astma korral.

Lodjapuu KOORE KEEDIST tarvitatakse verdpeatava vahendina emakaverejooksude korral peale sünnnitust, väga vererohkete menstruatsiioonide, kliimaksi, suguorganite haiguste korral. Ninaverejooksude korral asetatakse ninna tampooonid, mis on koore keedises niisutatud. Hemorroidide puhul tehakse selle keedisega vanne.

MAHL ÕITEST
et.wikipedia.org/wiki/
Laste skrofuloosi korral.
Mahl lahjendatakse veega ja antakse juua. Niipalju tilku, kui on lapsel aastaid.
Kasutatakse ka peavalu vastu, söögiisu tekitamiseks, seedetegevuse korrastamiseks, alahappesusega gastriidi korral, kaksteissõrmiku- ning maohaavandite korral, mao vähilaadsete haiguste profülaktikaks, kõhulahtisuse puhul kootava vahendina, maksahaiguste, skrofuloosi vastu, samuti vitamiiniallikana.

ÕIETEE:
1 spl õisi valatakse üle 200 ml keeva veega, keedetakse 5 min, kurnatakse. Kasutatakse naistehaiguste, kõhulahtisuse puhul, higistamisvastase vahendina, klimakteeriumis.

PIIRITUSETINKTUUR. Tehakse koorest tõmmis. Võetakse koorepulbrit ja 70%-list piiritust vahekorras 1:1. Tarvitatakse 30-40 tilka enne sööki 2-3 korda päevas.

KEEDIS JUURTEST. Peenestada 150 g juuri, valada peale 5 l vett, keeta 20 minutit, kurnata ja valada vanni vee temperatuuriga 36-37 °C. Võtta vanni enne magamaminekut 15-20 minutit, teha vanne 20 korda ülepäeviti. Eriti hästi aitab reumatismi, unetuse, spasmide ja krampide puhul. Keedist võib kasutada loputusteks ja kahjustatud kohtade niisutamiseks nahal.

NOORTE LEHTEDE abil tehakse RAVIVANNE, mis aitavad nahalööbeid, vistrikke ja sügelislesti kõrvaldada.

VANNID. KREEMID. Nahahaiguste korral. Näidustusteks diatees, skrofuloos, ekseem, nahatuberkuloos. Samal ajal tarvitada ka seesmisi preparaate
KOSMEETIKAS...

Pruunid, laigud, sh sünnitusjärgsed võivad kaduda, nahk valgeneda, kui teha nahale 2-4 nädalat järjest maski värsketest (või sügavkülmast võetud) marjadega. Hoida maski 20-30 minutit. Samal eesmärgil võib teha maski marjade mahlast, segatuna hapukoorega või meega vahekorras 1:1. Võib kasutada losjooni: 100 ml marjade mahlale lisada 500-800 ml jahutatud keedetud vett. Selleks sobib hästi keedis koorest, õitest, lehtedest, noortest võrsetest. Nendega regulaarselt niisutatakse näonahka.
Vinnidest võib lahti saada kui värske marjade mahlaga niisutada nahka.
Nahk üldse läheb puhtaks ja elastseks, nooreneb, kui pesta ennast veega, millele on lisatud veidi marjade veetõmmist, teha marjade mahlast kompresse. Salvrätik niisutada mahlaga ja panna nahale 10 minutiks, uuesti niisuta ja panna jälle 10 minutiks. Pärast pesta nägu sooja veega. Samal eesmärgil võib hommikuti hõõruda nahka kuubikutega külmutatud marjade mahlast.
Rasvasele nahale teha maski: 1 spl marjade mahla segada ühe vahustatud munavalgega, lisada 1 tl ülessulatatud mett ja hoida näol 20-30 minutit, lõpus pesta maha sooja veega. Antud segu sobib ka kortsude silumiseks. Rasvast nahka valgendab hästi segu marjade mahlast, millele on lisatud keevat vett ja viina vahekorras 3:3:1. Seguga niisutada nahka hommikuti ja õhtuti. Valmis segu hoida külmikus.
Väsinud näo või dekoltee naha toitmiseks ja toniseerimiseks teha 15 minutiks mask seguga – 2 spl marjade püreed, millele on lisatud 1 spl kohupiima, 1 spl hapukoort ja 1 tl ülessulatatud mett. Mask pesta maha sooja rohelise teega ja 5 minuti pärast pesta nahk külma veega.
Juuste tugevdamiseks kasutada tõmmist seemnetest. Tõmmist hõõruda sisse juuste juurtesse, 20-30 minuti pärast pesta maha ja loputada juukseid veega, millesse on lisatud natuke puuviljaäädikat.
Juuksed lähevad kohevaks ja siidiseks, kui neid loputada üks kord nädalas lodjapuu õite (lehtede, noorte võrsete) tõmmisega.
Tselluliidi kõrvaldamiseks kasutatakse segu püreeks tehtud marjadest ja meest vahekorras 5:1, millele võib lisada mõned tilgad rosmariiniõli. Seguga tehakse kompressi tekkinud tselululiidi kohale 40 minutiks. Tulemus ilmneb, kui teha kompressi 2-3 korda nädalas.
MARJAD TOIDUKS...

Marju kasutatakse toiduks peamiselt värskena, ka võib neid sügavkülmutada. Neist võib teha kisselli, kompotti, zeleed ja marmelaadi. Marju saab kasutada pirukatäidisena. Lodjapuu marjadest võib valmistada mahla, mis oma tugeva punase värvuse tõttu sobib kasutada toiduainete värvimiseks.
Marjadel on toitu tarrendav omadus.

Lodjapuu on tugev konservant, seda võib lisada teistele moosidele paremaks säilitamiseks, samas annab lodjapuu hoidistele värviilu. Kui soovite moosi säilitada ilma liigse suhkru, sünteetiliste konservantide ja õhukindla kaaneta, võite valmistada sellele lodjapuumarjamoosist kaane: valage valmiskeedetud tuline moos eelkuumutatud purki. Kallake see üle lodjapuumarjadest valmistatud moosiga (suhkur marjadega vahekorras 1:1) 1–2 cm paksuse kihina. Katke pärgamendist kettaga, nii et õhutühimikke vahele ei jääks.

Marju lisatakse liha- ja kalapirukatele, rukkileiva täidisesse, suppidele, kastmetele, ühepajatoidule keetmise lõpus. Valmistatakse moosi, kisselli, tarretist, kompvekke, pastilaad, marmelaadi, kompotti, küpsetatakse kooke, tehakse veine.

MORSS MARJADEST MEEGA
Võtta 0,5 kl marjade mahla, 1 l vett, 4 spl mett. Mesi vedeldada veevannil, segada veega, lisada mahl, panna külmkappi, tarvitada jahedana.

MARMELAAD
Värsked marjad pestakse keeva veega, purustatakse blenderiga püreeks, eraldatakse seemned ja koored. Lisatakse suhkrut vahekorras 2:(1-1,5) ja keedetakse aeglaselt senini, kuni segu läheb paksuks. Saadud mass valatakse välja küpsetuspaberiga kaetud vormi. Kui mass halvasti tahkestub, siis võib panna vormi mõneks ajaks küpsetusahju. Jahtunud marmelaad lõigatakse tükkideks, peale võib raputada tuhksuhkrut. Hoitakse jahedas kohas. Samamoodi võib valmistada marmelaadi, näiteks õunte püreest, millele on lisatud lodjapuumarjade püreed või mahla

MAHLA VALMISTAMINE
2 kg marju asetatakse potti, kuhu lisatakse 0,5 l vett. Kuumutatakse keemiseni, võetakse tulelt ja lastakse kaane all seista 30-40 min soojas. Marjamass koos vedelikuga asetatakse marliga kaetud sõelale. Mahl pannakse purkidesse, mis steriliseeritakse 15 min jooksul, suletakse õhukindlalt.

MARJAD MEES
Kuivad marjad veeretatakse vedelas mees ja kuivatatkse praeahjus ca 40° juures pidevalt segades. Selliselt on marju võimalik pikka aega säilitada suletud purgis ja kasutada tee või magustoitude valmistamiseks.

MARJAD SÜGAVKÜLMAS
Pikemaaegseks säilitamiseks puhastatakse kobar vartest ja otsikutest. Korjata tuleks täisvalminud marju. Marjad veeretatakse suhkrus ja suletakse karpi või kilekotti ning sellisena võib hoida isegi külmas kohas (kuuris, külmas pööningul jm), loomulikult külmikus üsna pikka aega ja sügavkülmikus aastaringselt, säilitades oma raviomadused.

Omapärane retsept…
KÕRGEVERERÕHULASE JOOK. Võtta 4-6 spl lodjapuumarju, muljuda puruks või teha püreeks blenderiga, lisada 1 spl kaupa purustatud või tükeldatud kibuvitsa-, pihlaka-, viirpuumarju, rosinaid, kuivatatud aprikoose või ploome. Panna termosesse ja valada peale 1 l keevat vett, lasta tõmmata 6 tundi (võib ka hoida keeval veevannil 30 minutit). Kurnata, lisada 1-3 spl mett.
Tarvitada teena ateroskleroosi, hüpertoonia, südame-veresoonkonna haiguste, kroonilise väsimuse puhul. Peavalude, väsimuse tekkimisel juua 0,5 kl jooki iga 2 tunni tagant.

LODJAPUU JOOK MUSTSÕSTRA JA PIPARMÜNDI LEHTEDEGA. Võtta 2 spl kaupa purustatud taimede lehti, paigutada termosesse, valada peale 2-4 kl kuuma vett, lisada 2-4 spl marjade püreed ja 2 spl mett. Lasta tõmmata 4-6 tundi. Tarvitada joogina, teena.
Hästi aitab külmetuse, köha, hääle käheduse puhul.

Hendrik Relve LODJAPUU-ÕUNAVÕIE:
Lodjapuumarjavõie tuleb maitsvam, kui teha see segus õuntega.
Võta 1kg õunu, 0,5 kg lodjapuumarju. Keeda segu pehmeks ja suru läbi sõela. Lisa 0,5 kg suhkrut (soovitavalt toorsuhkur). Keeda püreed kogu aeg segades seni, kuni tekib ühtlane, pealt läikiv mass. Segu peab olema nii tihe, et selle pinnale noaga tõmmatud vagu ei vaju kohe kinni. Võie valatakse kuumalt purkidesse ja suletakse kohe õhukindlalt.



VASTUNÄIDUSTUSED...
Podagra. Neeruhaigused. Kõrgenenud vere hüübivus. Kalduvus trombide moodustumisele veres. Väga madal vererõhk. Kõrge vererõhuga inimesed peavad olema ettevaatlikud.

NB!!!
Lodjapuust tehtud preparaate tuleb kasutada perioodiliselt, näiteks kahe nädala jooksul ja teha vahe 1 nädal.
Marjade suurtes doosides kasutamine võib tekitada iiveldust või oksendamist.
Soovitav mitte tarvitada pidevalt marju üle 100 g päevas.


KOGUMINE...

Ravimina kasutatakse juuri, koort, marju ja õisi õisi.
MARJU korjatakse valminutena SEPTEMBRIS-OKTOOBRIS kuiva ilmaga, närvutatakse õhu käes ja kuivatatakse ahjus, praeahjus või kuivatis seni, kui need kõvastuvad.
Koort ei tohiks korjata otse metsas kasvavatelt puudelt, sest siis kaob metsa ilu, vaid lõigatud oksajupid tuleb kodus ära koorida ja kooretükid kuivatada. Seda tehakse kevadel mahlade voolamise ajal, sest siis on koor lahti ja tuleb hästi maha.
Koort säilitatakse 4 a, õisi 2 a, kuivatatud marjade piiraega ei määratleta.
KOORT kogutakse varakevadel, mahlade liikumise ajal maharaiutult põõsastelt või okstelt. Koor peenestatakse ja kuivatatakse kuivatis temperatuuril 40-50° C.

NB!
Nii lodjapuu lehed, toored viljad kui ka koor sisaldavad mürgist ainet viburniini. Marjade külmutamine, kuivatamine ja kuumutamine muudab need ohutuks – kogu mürk laguneb. Ühtlasi kaob isesugune lõhn ja maitse, mis mõnda inimest häirib.


Toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass
CopyRight ©
Allikad:

Postita kommentaar

Copyright © Manaratas. Designed by OddThemes